Natuurlijke zwembaden van vulkanisch gesteente
18 februari 2026 - Ponta do Sol, Portugal
Wij zetten de navigatie steeds op binnendoor. Door de kleine plaatsjes en langs de kust vinden wij het leukst. Vandaag is onze bestemming Porto Moniz. De afstanden zijn hier niet zo groot. Het eiland Madeira is 57 km lang en 27 km breed. Doordat er meer dan 140 tunnels zijn hoef je nooit helemaal om te rijden. Het lijkt wel een gatenkaas. Tussen 1990 en 2010 bouwden men de tunnels. Samen goed voor ruim 160 km.
Tijdens onze rit naar Porto Moniz kwamen we door verschillende tunnels. Je ontkomt er niet aan 😊. Volgens de Marco Polo gids heeft moeder natuur voor Madeira iets extra´s geregeld. Zij vond dat het plaatsje Porto Moniz een extra zwemplek nodig had. Ze liet de vulkaan nog een keer uitbarsten. De lavatongen die langzaam in zee stroomden vormden natuurlijke zwembaden. Een schitterend gezicht. Soms slaan de golven uit zee over de randen van de bassins. Dat maakt het zwemmen wel een uitdaging. Alleen een echte durfal waagt zich in het koude water.
We waren niet de enige die voor dit natuur spektakel kwamen. Het was er een drukte van belang. De restaurantjes puilden uit en men hield het tempo er goed in. Zodra men dacht dat je bord leeg was, werd de druk opgevoerd om plaats te maken voor de volgende klanten. Aangezien we anderen het zelfde mooie uitzicht gunden tijdens het eten, maakten we snel plaats. Of heb ik mij toch weer op laten jagen?? Eigenlijk wel 😊
Nicole:18 februari 2026Het is daar echt prachtig!
H en H:18 februari 2026Klopt Nicole en we boffen zo met het weer 😊