Welke dag is het eigenlijk? We rijden over voetgangersgebied langs de terrassen naar de weg ๐
4 juni 2026 - Salzburg, Oostenrijk
Ruim drie weken op pad en ruim 3500 kilometer gereden. Heerlijk ๐. We zijn alleen de dagen kwijt. Vandaag vieren ze hier Sacramentsdag. Een christelijke feestdag. Deze dag valt altijd op de tweede donderdag na Pinksteren. De meeste mensen zijn vrij, winkels en musea gesloten. Vanmorgen werden we met het luiden van de kerkklok gewekt. Iedereen heeft zich mooi aangekleed. Een groot deel zelfs in traditionele kleding. Echt mooi om te zien. Hierdoor lijkt het voor ons of het zondag is. De dagen van de week zijn we al meer dan een week kwijt. Mogelijk zijn we helemaal zennnnn ๐
We nemen na het ontbijt een kijkje bij het kerkje vlak bij het hotel. Die hebben er inmiddels al twee kerkdiensten opzitten. Even later horen we aan alle kanten kanonschoten. Daar zitten wij als de boertjes uit IJsselmonde op de Plainberg. Twee stadse boeren ๐ omgeven door traditie, kanongebulder en mooie natuur.
Na al dit natuurschoon begeven we ons toch weer naar de stadse omgeving van Salzburg. We parkeren de motor in een straatje vlak bij het oude centrum. Die smalle oude straten met alle mooie kunstige uithangborden aan de gevels. Je hoort het geroezemoes van de mensen tussen de hoge panden in de straatjes. We komen langs het geboortehuis van Mozart en echt overal kan je Mozartkogels kopen. We doen dan maar aan de hype mee ๐.
Vandaag is er in Salzburg de jaarlijks Altstadt Grand-Prix. De oldtimers rijden een parcours door de historische binnenstad. De halve stad is afgezet. We vinden een goed plekje om de eerste oldtimers aan te zien komen. Totaal doen er 140 voertuigen aan de rit mee. Die kunnen niet allemaal tegelijk de oude stad binnen. Zo druppelen er steeds groepjes van tien voertuigen de oude stad in. Na een tijdje verlaten zij de oude stad en komt de volgende groep. Wij wachtten niet op alle groepen. Het was leuk om het even te zien.
Als we vanaf onze parkeerplaats weg willen rijden, is alles afgesloten. We lopen naar eenย ย agent en vragen op welke wijze we weg kunnen. We mogen door het voetgangersgebied. Overal staan agenten en zij wijzen ons de weg geeft de agent aan. Wij vinden het wel grappig. Rijden we over het voetgangersgebied, langs de terrassen. Sommige fietsers vinden het niet grappig ๐ en kijken boos naar ons. Wij volgen alleen de instructies van de agenten op. Uiteraard rijdt Har heel rustig door het gebied. Na een kleine tien minuten verlaten we het voetgangersgebied en rijden we weer op de normale weg. We vonden het eigenlijk best wel leuk ๐
Op de terugweg rijden we nog even langs het Red Bull museum. Helaas gesloten vandaag vanwege sacramentsdag. Het ziet er gaaf uit, maar moeten dit aan ons voorbij laten gaan. Echt jammer. Op dit moment chillen we op onze kamer. Straks gaan we lekker naar het terras. Vanmorgen hebben we aan de ober gevraagd of we een tafel moeten reserveren. Als we niet per se een uitzicht op Salzburg willen, hoeven we niet te reserveren. We laten het lot beslissen en zien wel waar een plekje is. Straks lekker buiten eten ๐.
Neem deel aan het leven in plaats van het alleen maar aan je voorbij te zien gaan.

Jullie vallen met je neus in de Mozartkogels en feestdag met tradities. Super leuk om mee te maken.
Heerlijk dat jullie geen besef van tijd meer hebben, dat doen jullie goed ๐๐ป. Ik kan bijna niet meer wachten totdat wij ook dat gevoel mogen gaan meemaken ๐.
Had ik wel eens willen zien dat jullie met de motor zo langs die terrassen op het voetgangerspad aan het rijden waren, maar zoals je zegt jullie werden zo door de agenten geleid en dat volg je keurig op.
Zo te zien hadden jullie vandaag weer een stralende dag of heb je tussen de buien door alleen de foto's gemaakt? Mooi hoor๐ฅฐ
Dat wordt afkicken als jullie straks weer thuis zijn. Lekker weer en genieten van mozartkogels en mooie uitzichten. ๐ฅ๐ฐ๐ฎโโ๏ธ๐ฎterrassen met stoere agenten.