Nog even en dan zijn we weer thuis :-)
3 juli 2024 - Rotterdam, Nederland
We vervolgen onze tocht vanuit Harderwijk over de Randmeren. De temperatuur zakte zo´n 10 graden. We hebben de lange broeken en vesten weer tevoorschijn gehaald. De stevige wind zorgt dat we aardig ´verwaaien´ voor de sluis bij Nijkerk. Voor de sluis wacht een andere boot. Voor wij aan willen leggen zien we dat de sluis al snel geopend zal worden. De wachtende schipper van de andere boot, kijkt al wat nerveus naar ons. We krijgen de indruk dat hij denkt dat wij als eerste de sluis in zullen varen. Dat doen wij niet. We wachten altijd netjes op onze beurt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt 😊.
De andere schipper vaart als eerste de sluis in. Het zijn oudere mensen. In ieder geval een stuk ouder dan wij haha. Het aanleggen in de sluis gaat ook allemaal niet zo heel vlot. Na het uitvaren van de sluis, blijft de oudere schipper precies op het midden varen. Wij varen net iets sneller en halen langzaam in. De schipper heeft een draaistoel en kijkt meer achterom naar ons, dan hij vooruit kijkt. Har blijft zijn zelfde gangetje varen en wil er rechts voorbij. Dit mag op het water als er voldoende ruimte is. Alleen voor een ophaalbrug of sluis mag je niet inhalen. Het schip dat wordt ingehaald moet het inhalen zelfs vergemakkelijken. De oude schipper heeft hier een ander beeld bij.
Hij blijft overwegen achterstevoren op zijn stoel zitten en geeft wat gas bij. Verder schuift hij steeds iets meer naar rechts op. We besluiten om meer gas op de lolly te geven en de boot dan maar links voorbij te gaan. Ineens wil de oude schipper een wedstrijdje. Hij geeft ook gas en probeert ons voor te blijven. Nou jammer haha. De Forever is lekker op stoom en geven de oude schipper het nakijken 😊. Uiteindelijk varen we hem helemaal st…t. Wij hebben geen idee wat de man bezielde. Na onze inhaalmanoeuvre vaarde de schipper verder netjes stuurboordwal.
Rond 13.30 uur varen we de haven van Almere Haven binnen. Een grote haven waar we even moeten zoeken waar de vrije plekken zijn. We vinden weer een langsteiger vlak bij het sanitair gebouw. Rond de haven is een soort van boulevard met terrassen. Eerst maar lunchen 😊. De boulevard is mooi aangeplant aan de lichtmasten hangen bloembakken. Almere doet echt zijn best er iets moois van te maken. Toch mist het voor ons gevoel sfeer. Dat geldt ook voor het winkelcentrum achter de haven. Het is een gevoel dat niet verdwijnt. Almere is nog een relatief jonge gemeente. Ze bestaan pas sinds 1976. Toen werden de eerste huizen opgeleverd. Voor ons maakt het niet zo veel uit. We overnachten er en varen weer door 😊.
De volgende morgen vaarden we om 08.40 uur de haven van Almere Haven uit. Dramatische luchten vergezelden ons. Op weg naar Muiden waar we weer naar ‘binnen’ gaan. In Muiden is de Groene Draeck verdwenen. De vorige keer dat we hier waren dachten wij dat de Groene Draeck een andere naam had gekregen, maar nu is het schip er helemaal niet. We hebben op internet gezocht, maar kunnen er niets over vinden. In 2022 is het schip voor tonnen opgeknapt. Misschien was Beatrix wel lekker aan het zeilen 😊.
Voor de sluis van Muiden liggen al twee boten te wachten. Er zijn problemen met de brug. 3 monteurs werken onder de brug aan de problemen (zien we bij het uitvaren van de sluis). De sluiswachter opent beide sluizen tegelijk. We kunnen kiezen 😊. De twee andere boten kiezen voor de linker sluis. Wij de rechter.
Zodra we de sluis uitvaren, zijn we op de rivier de Vecht. De Vecht lopt van Muiden tot Utrecht. Totaal 40 km lang. De Vecht blijft leuk om te bevaren. Er is veel te zien. Ik heb er een samenvatting gemaakt, deze samenvatting staat onder het kopje video (varen op de Vecht). In de buurt van Breukelen zochten we een plekje om te overnachten. Het is druk en de plekjes zijn dun gezaaid. We vinden een overnachtingsplek in Maarssen. Helaas zonder stroom, maar wel vlak bij het sanitair gebouw. Dat dan wel weer 😊.
We vaarden de volgende dag verder de Vecht af en net voor Utrecht via een kleine sluis het Amsterdamrijnkanaal op. Bij het uitvaren van de sluis passeerde een grote duwboot. Toch maar even gewacht 😊. Het Amsterdamrijnkanaal klotste er lekker op los. Vanwege de deining heb ik even gewacht met koffie zetten. Er was meer koffie op de vloer terecht gekomen dan in onze mond. Via de sluis richting Nieuwegein. Eindelijk tijd voor een bakkie leut 😊. Vlak voor Nieuwegein besloten we niet de rivier maar het binnenwater het IJsseltje uit te varen. Een mooie omgeving. We overnachten bij jachthaven Marnemoende in IJsselstein. Een haven midden in de natuur. We lagen net aan de steiger toen we al bezoek kregen van 2 zwarte zwanen. Die kwamen nog net niet binnen 😊. Op dit moment zijn we aan ons laatste stukje van onze tocht bezig.
De afgelopen 6 weken zijn omgevlogen. We vertrokken met 18 graden, kenden een dieptepunt van 12 graden maar ook heerlijke dagen met 25 graden. Die maakten veel goed. Daarnaast hebben we leuke mensen ontmoet, gefietst, musea bezocht, ankerbiertjes genuttigd, koffie met lekkers, lekker eten etc. We hebben het gewoon super fijn gehad. Quality time met elkaar. Niks moet, niksen mag 😊.
Tijdens onze vaartocht hebben we 24 havens bezocht. Het ranken van de havens vonden wij leuk om te doen. Voor ons staan op nummer 1 de havens in Groningen en Leeuwarden. Zij scoorden 13 ankertjes . Beide havens beschikten niet over wifi anders hadden zij 15 ankertjes behaald. De minste haven was voor ons Assen. Deze haven lag ver buiten het centrum en beschikte over minimale faciliteiten. Eigenlijk geen 😊. Deze haven scoorde voor ons 7 ankertjes. We hadden in Assen ook in het centrum kunnen liggen, maar hebben daar niet voor gekozen. De overige havens scoorde gemiddeld 12 ankertjes. Het ranken van een haven is zeer persoonlijk. Wat wij belangrijk vinden, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Het blijft een persoonlijk beleving.
Want het leukste wat je met een mening kunt doen, is verschillen 😊.
We bedanken iedereen voor de leuke reacties op onze verslagen!!!

Nu weer even afkicken dat we geen verhalen meer krijgen 😉.
Jullie nog even succes met de laatste km's en alvast welkom thuis 🥰🏡
Groetjes van ons! 🙋♀️
En bedankt dat we weer mee mochten varen. 😘
Welkom 🏠 thuis. En dit hebben jullie weer in de pocket.
💐