Paleis Schönbrunn en wij zijn geen keizerin Sisi en Keizer Frans Joseph 😊
2 juni 2026 - Pressbaum, Oostenrijk
Nee wij zijn gewoon die twee boertjes uit IJsselmonde. We reden op de motor naar het paleis in plaats van in de koets haha. We parkeerde de motor nog net niet binnen. Vlak bij de ingang in de schaduw. Echt een mooie plek. Na 15 minuten binnen de paleishekken te hebben verbleven zegt Har ineens; “Volgens mij mag je in Wenen nergens op het trottoir parkeren”. Ik het opgezocht. Dat klopte helemaal. Ze schijnen in Wenen behoorlijk streng te zijn.
We zaten al in de hop on, hop off trein van Schönbrunn. Snel stapten wij weer uit en liepen terug naar de motor. Daar zat gelukkig nog geen wielklem op. Ongeveer 750 meter verder was een parkeergarage. Het leek ons slimmer om de motor daar te parkeren. In plaats van zo naar binnen rollen, moesten we nu een stukje lopen. Dat hadden we er wel voor over. Het zorgde in ieder geval voor rust in ons hoofd 😊.
Het was behoorlijk druk. Hordes mensen die in de rij stonden om het paleis of de tuinen binnen te gaan. Koetsjes reden af en aan en de koetsier was nog te belazerd (sorry voor het woord) om bij het uitstappen even te helpen. Mensen tobden zich rot om uit de koets te komen. Wij gingen weer naar de halte van de hop on, hop off trein. Een leuke manier om het immense grote terrein behorende bij het paleis te verkennen.
Schönbrunn was het zomerpaleis van keizerin Sisi en haar man keizer Frans Joseph. Wil je hun paleis bezoeken dan kost een kaartje 38 euro pp (voor 60 minuten). Wil je de volledige beleving inclusief het Sisi museum en het Möbelmuseum dan kost dit 57 euro pp. Dit hebben we aan ons voorbij laten gaan. Er is voldoende te beleven rondom het paleis. Een supermooie omgeving.
De route met het treintje was erg leuk. We reden zelfs door de bijbehorende dierentuin (achter de schermen). Het hoogtepunt was voor ons de stop bij de Gloriette. Ofwel de Tempel van de Glorie. Het geeft een mooi uitzicht over Wenen en over de tuin en het paleis. Wij hadden bedacht om bij de Gloriette even iets te eten. Megadruk natuurlijk. We stonden al een tijd netjes te wachten tot er een tafeltje vrij kwam. Toen we twee dames die voor ons stonden te wachten op een bepaald gewoon zelf naar een leeggekomen tafeltje liepen. Een ander stel herhaalde deze actie. Nou volgen wij de kudde en wilden doorlopen. Komt er zo’n snotaap van een ober die ons als een stel kleuters weer terugstuurde naar de wachtplaats. Ja dat past echt bij ons 😊. Alsof ons een gunst verleend werd dat we plaats mochten nemen aan een tafel. We hadden de prijskaart ook al bekeken en die was ook niet dat je zegt goedkoop. Maar het leek mij leuk om net als Sisi en Frans Joseph op niveau te eten. Dat gevoel was snel over 😊. Dan niet.
Een stukje verder stond een ijskarretje. Daar hebben we troost gezocht haha. Eten doen we wel op een andere locatie, dachten wij. Neemt Har me nog in de maling door net te doen of hij valt met twee ijsjes in zijn handen. Grappenmaker 😊. We hebben het park verder verkend met het treintje. Echt leuk. Je krijgt een beetje het gevoel van een paar honderd jaar geleden. Wel bijzonder dat toen maar een kleine groep mensen gebruik maakte van zo’n groot paleis en de omgeving eromheen. Dat is nu wel anders. Per jaar bezoeken 4 miljoen mensen het paleis.
Wij hebben uiteindelijk gegeten bij een Syriër hier in Pressbaum. En sloten af met een ijscoupe bij de Italiaan. Ook in Pressbaum. We zijn lekker internationaal bezig 😊.
Het was weer een topdag.
VERZAMEL MOOIE MOMENTEN EN LAAT ZE HET VERHAAL VAN JE LEVEN VERTELLEN.

Zo te zien hebben jullie wel beter weer dan hier, jullie zullen het wel verdiend hebben 😅.
Maar wat een paleis, inderdaad dat daar vroeger maar een paar mensen gebruik van maakten. Dat is nu duidelijk wel anders 😇