Afgesleten schoenzolen en doorgezakte voeten ๐๐
15 februari 2025 - Alvor, Portugal
Daar is niets van gelogen. Kilometers hebben we vandaag door Lagos en omgeving gelopen. Lagos is een oude vestingstad. Veel is er niet meer over van de vestingmuur. Een klein stukje staat nog overeind. En veel geschiedenis, dat was onder andere te merken aan de grote groepen (grijze golf) bezoekers onder leiding van een gids. We vielen dus niet op met die grijze koppies van ons ๐.
Lagos was de laatste beschutte haven voor schepen voordat zij de haven uit vaarden de ย Atlantische oceaan op. Hendrik de Zeevaarder, ook wel bekend als Prins Hendrik de zeevaarder, was een Portugese prins die in de 15de eeuw leefde. Hij staat bekend als een groots ontdekkingsreiziger. Zijn bronzen beeld staat centraal op het plein langs de doorgaande weg.
Het grappige is dat hij helemaal geen zeevaarder was. Hij werd al misselijk als hij aan boord stapte. Hij stuurde zijn karvelen (kleine snel varende zeilschepen) op pad om de West-Afrikaanse kust en deย Atlantische Oceaanย te verkennen.ย De informatie die zijn bemanning had opgedaan verwerkte hij in zijn verhalen over de andere wereld.
Via de kleine straatjes lopen we naar de havenburcht Forta da Ponta da Bandeira. Deze burcht moest de stad tegen bandieten beveiligen. Via een ophaalbrug kun je nog de burcht bereiken. Van bovenaf heb je een mooi zicht op de haven en de kustlijn. Naast de burcht loop je via het strand naar een aantal rotsen. Deze rotsen hebben leuke doorkijkjes en doorgangen waardoor je steeds op een ander strandje komt. Echt heel gaaf.
De boulevard richting de haven is 3 a 4 km lang. Een leuke tocht langs de rivier. Deย boulevard is voorzien van palmen. Vlak bij de haven ligt een gigantisch zeiljacht. Eigenlijk zou men zich moeten schamen om met zoโn zeilboot te varen ๐. Of zou het jaloezie zijn ? Je hebt in ieder geval voldoende ruimte. Als we bij de auto komen hebben we al meer dan 10.000 stappen gemaakt. Op naar onze volgende stop.
Het kleine kustplaatsje LUZ. Deze plaats heeft ย een trieste geschiedenis. In 2007 verdween daar de kleine Britse Maddie (Madelaine MacCain). Dat was voor ons niet de reden om daar naar toe te gaan. Wij gingen voor de mooie stranden en de mooie boulevard. Enโฆ niet te vergeten om lekker te eten in een oude burcht boven op een klif. Een mooi uitzicht en een leuke locatie. Na het eten nog even de kerk bezocht en natuurlijk weer omhoog geklauterd ๐.
Daarna wilden we nog naar een vuurtoren aan het eind van de klif de Ponta Da Piedade. Een prachtig stuk natuur, maar ook weer een flink stuk lopen. Pffff had geen voeten meer over ๐. Mooi was het wel. We hebben nieuwe schoenen nodig na al dat lopen haha. Geintje natuurlijk.
Iedereen weer een fijn weekend.

Maar wel heel veel moois gezien ๐คฉ, prachtig die doorkijkjes.
Op mooie plekken eten, daar krijg je nooit genoeg van ๐.
Geniet er maar lekker van, dat hebben jullie verdiend ๐
Je ziet bijna rook vanaf jullie schoenen komen.๐