Door kurkbossen en op zoek naar een stuwdam

13 februari 2025 - Alvor, Portugal

Vandaag wilden we naar Monchique en naar een stuwmeer. Dat eerste is gelukt en de 2de uiteindelijk ook ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š. Al had dit wel wat voeten in aarde. Monchique ligt op 940 meter hoogte en is 1 van de hoogste plaatsjes in de Algarve. Monchique staat ย bekend van onder andere ย de vele kurkbossen en de vele waterbronnen. De bronnen hebben we niet kunnen vinden. In Portugal plaatst men een richtingbordje naar een bezienswaardigheid en daarna is het zoeken geblazen ๐Ÿ˜Š.

Kurk wordt duurzaam geoogst van de kurkeik. De kurkeik moet eerst 25 jaar ongestoord groeien voordat hij voor de eerste keer geoogst of ontschorst kan worden. Nadien wordt de kurkeik elke negen jaar ontschorst. Het ontschorsen gebeurt manueel en altijd tijdens de hete zomermaanden, wanneer de kurkschors door vochtonttrekking loslaat van het cambium. Het oogsten van kurk is een ambachtelijk vak dat jarenlange oefening en kennis vereist die generaties overschrijdt.ย Het afstropen van de schors is op geen enkele manier schadelijk voor de boom, indien goed uitgevoerd. De schors groeit volledig terug en krijgt na elke oogst een minder onregelmatige structuur. Een kurkeik kan tijdens zijn levenscyclus tot wel twintig keer veilig worden ontschorst. We vonden nog een opslag en bomen welke vorig jaar zomer van hun kurkschors ontdaan waren.

In Monchique verkoopt men veel kurken producten. Schoenen, tassen, petten, onderzetters, eigenlijk te veel om op te noemen. Het plaatsje Monchique vonden wij persoonlijk wat tegenvallen. Niet alle winkeltjes waren open en we misten een beetje sfeer.

In de buurt zou ook een stuwmeer zijn. Dat leek ons wel leuk. Met Google Maps aan gingen we op weg. Onze navigatie gaf geen sjoege nadat we het stuwmeer hadden ingetoetst ๐Ÿ˜Š. De omgeving was schitterend en we hadden mooi uitzicht over de omgeving. Van een verharde weg reden we een onverharde weg op. Daar houden wij wel van. Echter de weg werd steeds onbegaanbaarder en smaller met soms een afgrond aan 1 kant van de auto. Gelukkig heb ik meer dan 100% vertrouwen in Har zijn stuurkunst, anders had ik het niet geweten. Het was zeg maar een avontuurlijke weg ๐Ÿ˜Š. Op de fotoโ€™s en video komt dit niet zo tot uitdrukking, maar geloof me maar haha. Wij vonden het in ieder geval leukkkkk.

Het viel ons op dat we steeds verder weg reden van de stuwdam (die wij beneden ons zagen). Maar mogelijk moesten we om de berg heen rijden om er te komen. Na aankomst bij het stuwmeer zagen wij niets meer van de stuwdam. We waren bij het juiste meer, maar niet bij de stuwdam. Ergens was er iets niet goed gegaan ๐Ÿ˜Š.

Bij het stuwmeer hadden we geen ontvangst meer met de navigatie en geen ontvangst met onze telefoon. Indien de auto er mee zou stoppen dan hadden we een flink stuk moeten lopen om weer contact te krijgen met de buitenwereld. Er was daar geen levende ziel te bekennen. We hoorden alleen de vogeltjes fluiten. We moesten dezelfde weg terug, omdat de weg eindigde in het stuwmeer. En zo gingen we weer op weg naar boven haha. Uren later kwamen we uiteindelijk wel bij de stuwdam terecht. Eind goed al goed ๐Ÿ˜Š.

Bij terugkomst in ons appartement, was alles weer spik en span gemaakt. Inclusief verschoonde bedden. Ze hadden zelfs ons afval opgeruimd. We hadden lege plastiflessen naast de prullenbak gezet om deze later weg te gooien. Zelfs onze half volle prullenbak was leeg gehaald. We voelden ons een beetje beschaamd. In principe doen wij dit gewoon zelf.

Fotoโ€™s

1. Willy:
    13 februari 2025
    Hallo off road rijders....

Jullie houden wel van een beetje spanning ๐Ÿ˜…, maar zo zie je ook wel weer mooie dingen zelfs als je verkeerd rijdt.

Wel gaaf dat kurkenbos en wat ze er allemaal van maken, het hoedje stond Harry goed ๐Ÿ˜‰. En zo is je dag weer gevuld met op zoek naar een stuwdam en kijken van wat met van kurk kan maken....

En dan kom je terug in een heerlijk schoon appartement en schone bedjes, zooooo fijn.

Het klinkt nog steeds dat jullie je prima vermaken, ga vooral zo door ๐Ÿ˜
  2. Harry en Herma Heester:
    13 februari 2025
    Er is hier genoeg te beleven en we leven een relaxed bestAn. Dat is thuis wel weer anders. Dus genieten we maar. Gewoon doorgaan ๐Ÿ˜‰
  3. Zh ufkes:
    14 februari 2025
    Dat krukkkenoveral nog gebruik kunnen worden zelfs harry maakt her nog gebruikt van stond hem leuk de stuwdam toch nog gevonden maar kontakt was niet te vinden maar het kwam toch weer goed en jullie huisjewas ook weer schoon en hier shijnd de zon van daag ook nog nog fijnedaghoor groetjes van mij pa
  4. Harry en Herma Heester:
    14 februari 2025
    Ja schroefdoppen kennen ze hier niet. Alles is nog kurk.
    We zijn het niet meer gewend geen contact via de telefoon of tomtom te hebben ๐Ÿซ